High Speed Photography

Voor het vak Design This, tijdens het 3de leerjaar van mijn Communicatie en Multimedia Design studie, is mij gevraagd om een experiment op te starten en uit te voeren. Het onderwerp van het experiment was geheel vrij te kiezen, zo lang het maar een hoog experimenteel gehalte zou hebben. Na een kort onderzoek had ik ervoor gekozen om met High Speed Photography aan de slag te gaan, of beter gezegd; hoge snelheid fotografie.

Het doel is om met mijn eigen camera foto' s te maken van snelle bewegingen en/of objecten met een trefzeker resultaat (dus niet met de hand gokken of je raak schiet). Het project zou een succes zijn als het voor meer dan 75% trefzekere foto's kan maken en de kosten om dit mogelijk te maken onder de honderd euro zou blijven.

Vrij snel kwam ik erachter dat ik met behulp van een kleine computer (een Arduino) iets in elkaar kon zetten dat met sensoren een beweging of geluid kon detecteren. Dit alles kon onder het bedrag van honderd euro gerealiseerd worden, en tevens bood dit platform ook nog meerdere experimentele opties aan, bijvoorbeeld sensoren die geluid detecteren, licht of beweging.

Na veel experimenteren is het mij dan uiteindelijk ook gelukt om een werkend product te maken dat zelfs makkelijk aangesloten kon worden op mijn bestaande camera. Uiteindelijk heb ik een apparaat gemaakt dat aan de hand van geluid een actie kon detecteren, zelfs een heel zacht geluid zoals lucifers. De gevoeligheid kon aangepast worden op het apparaat, en aan de hand van een simpele drukknop kan een detectie gestart worden waarna een geluid ervoor zorgt dat er een foto gemaakt kon worden. Het apparaat kan alleen gebruikt worden in een stille en donkere omgeving aangezien een snelle beweging het beste vastgelegd kan worden met een flits licht.

Ik ben zeer tevreden over het eind resultaat zoals hieronder is te zien. De foto's die ik tijdens het project heb kunnen maken zijn zeer geslaagd. Het apparaat wil ik in de toekomst nog verbeteren zodat het Arduino boordje los te maken is zonder dat ik alles uit elkaar moet halen en zodat alles er iets mooier uit ziet.